RIJLES 16½ JAAR, 2TODRIVE

Vanaf 1 november 2011 mag je met 16½ jaar autorijles gaan volgen om daarna op je 17de verjaardag praktijkexamen te doen. Heb je vervolgens je rijbewijs gehaald, dan mag je in Nederland onder de begeleiding van een coach gaan rijden.Op de dag van je 18de verjaardag mag je met je rijbewijs zelfstandig rijden, ook in het buitenland! Je hoeft hiervoor niet opnieuw een examen af te leggen. Dit alles is een proef van de overheid en heet “2toDrive”.

HOE WERKT HET?
Als je op of na 1 november 2011, de dag van invoering van “2toDrive”, 17 jaar wordt, mag je aan de proef deelnemen.
Tijdens de proef mag je al met 16 jaar theorie-examen doen. Het theoriecertificaat is daarna 18 maanden geldig.

Ben jij tijdens de proef 16½ jaar, dan mag je aan de rijopleiding beginnen.
Deze rijopleiding is hetzelfde als de huidige rijopleiding voor 18-jarigen.

Je kunt tijdens de proef vanaf je 17de verjaardag praktijkexamen doen bij het CBR.

Heb je op je 17de je rijbewijs bemachtigd, dan mag je alleen in Nederland rijden en moet er altijd een geregistreerde coach meerijden. Deze coaches staan geregistreerd op je “begeleiderspas” welke je altijd samen met je rijbewijs moet kunnen tonen. Je moet minimaal 1 en mag maximaal 5 coaches laten registreren.

Iedereen kan jouw begeleider worden;  je ouders, familieleden of vrienden. Ze moeten aan de voorwaarden van de overheid voldoen en zich laten registreren op jouw eigen “begeleiderspas”. Het registreren van coaches doe via de website van “2toDrive”.

Let op! Als je als 17-jarige wordt betrapt op rijden zonder de geregistreerde coach dan ben je je rijbewijs weer kwijt. Je moet dan op je 18de opnieuw examen doen en slagen om weer een rijbewijs te verkrijgen.

Als je op het moment dat de proef “2toDrive” begint al 17 jaar bent, dan mag je pas op je 18de verjaardag praktijkexamen doen. Je kunt wel met 17 jaar al met de rijopleiding beginnen.

Klik hier voor alle informatie over “2toDrive”